Piekenierskloof

“Omdat Citrusdal niet op de geplande route lag, heb ik afgesproken bij Fairview in Stellenbosch. Wat een leuke plek, vooral voor wijnproeverijen in combinatie met diverse geitenkazen. Tijdens een persoonlijke proeverij verteld Wim Braak (verkoop en marketing) over de achtergrond van de verschillende wijnen van Piekenierskloof. De wijnen zijn ontzettend lekker en hebben allemaal een eigen verhaal”.

Piekenierskloof is gevestigd in Citrusdal en ligt in een zonovergoten vallei met de Cederberge gebergte in het oosten gelegen en de Olifants * River Mountains in het westen. De rivier die zijn naam dankt aan de vallei is een rijke bron van leven met de omliggende gebieden. De vruchtbare alluviale gronden aan haar oevers produceren de gewassen waarvoor het dal bekend is: wijngaarden, citrusvruchten boomgaarden, olijfgaarden, rooibos theeplantages. Tijdens de koude wintermaanden van mei tot juli is de vallei gevuld met de geur van oranjebloesem en vers geplukte sinaasappelen, terwijl de zoete geur van gistend druivensap de lucht vult tijdens de hete maanden januari en februari.

Piekenierskloof is een fairtrade gecertificeerd wijnhuis.
De “Stonedance” fairtrade selectie leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden voor de duizenden werknemers in de landbouw!

De West kust van de Kaap waar de druiven van Piekenierskloof groeien is bekend, om zijn rollende heuvels met warme temperaturen in het binnenland van Swartland (‘Zwart Land’) tijdens de dag en de koele Atlantische zeewind tijdens de nacht.
Dit resulteert in kleine geconcentreerde druiven welke bestaan uit een evenwichtige hoeveelheid suiker, zuur, tannine en kleur. Deze zullen na het oogsten rijpe en diepe gearomatiseerde wijnen produceren.

Piekenierskloof

Net zoals de wijnen van Piekenierskloof de bodemsoorten (het terroir) weerspiegelen, halen de labels hun inspiratie uit de soldaten die eens de Piekenierskloof pass hebben verdedigd. Onderscheiden door hun unieke kleding en lange lansen, de Nederlandse Piekerniers (soldaten) zijn de geselecteerde pictogrammen voor de uitgestrekte Piekenierskloof Pass.

Dit is de enige wijn die 8 verschillende etiketten/labels heeft. De soldaten worden op 8 verschillende manieren weergegeven. Tevens vertegenwoordigen deze soldaten hetzelfde als waar Piekenierskloof voor staat: vrede, vrijheid, een nieuw begin, de fundamenten, ontwikkeling van een nieuwe oogst en het genieten van de vruchten van de arbeid. De flessen zijn aangekleed met een fleurig oranje etiket en een oranje mond. Dit staat voor zowel de Nederlandse oorsprong van de naam van de wijnboederij als die van de geschiedenis van de citrus landbouw van de regio.

Stonedance

De natuurlijke omgeving, in het bijzonder de bodem, topografie en klimaat zijn van invloed op de smaak en de kwaliteit van de druiven. Het wijnbouw team van Piekenierskloof streeft voortdurend naar het verhogen van deze expressies tijdens de teelt en vinificatie-om ambachtelijke karakteristieke wijnen te produceren – een proces dat Piekenierskloof beschrijft als dansen met stenen “Stonedance”.

Six hats
De zes hoeden range staat voor: partnerschap, verandering, potentie, rechtvaardigheid, waardigheid en duurzaamheid.

Wilt u meer weten over dit wijnhuis en over hoe de wijnen worden gemaakt? www.piekenierskloofwines.co.za

0