Doolhof

“Doolhof is een verborgen juweeltje met een prachtig uitzicht op de achtergrond van de bergen. Helaas niet gelukt om een mooie wandeling te maken langs de rivier, maar dat ga ik tijdens mijn volgende bezoek zeker doen. Samen met Nicolette Nel en Johan Fourie, die uitleg geeft over de wijnen, doen we een proeverij. Ik ben echt onder de indruk van de wijnen en kan dit gelukkig nog delen met de wijnmaker¬†Gielie Beukes die iets later aanschuift”.

Doolhof Wine Estate is gevestigd in Wellington tussen Bains Kloof en de Groenberg, een dal dat gezegend is met unieke en gevarieerde bodemsoorten (terroirs). Het microklimaat, de teeltomstandigheden en bodemsoorten maken het een ideale omgeving voor de druiven teelt.

Wellington

Wegens het warme weer in Wellington is een heg geplant om de druiven te beschermen tegen de hitte. Ze hebben hier een grote hoeveelheid rode druiven gepland. Daarnaast hebben ze ook 2 witte druivensoorten op de oostelijke hellingen van de Groenberg gepland. Daar zijn de dagen koeler en schijnt de zon minder direct op de druiven. De late zonsopgang en de vroege zonsondergang zorgen ook voor een langer rijpingsproces.
Een groot gedeelte van de wijnen hebben medailles gewonnen en terecht. Ik heb hier gedurende mijn reis de eerste Pinotage geproefd en was meteen een groot fan. De Pinotage vindt u terug in de webwinkel.

Wilt u meer weten over dit wijnhuis en over hoe de wijnen worden gemaakt? Bekijk www.doolhof.com

Toen de oprichters in de 18e eeuw het gebied ontdekte, viel op dat het gebied omringd was door vele heuvels, waardoor dit op een doolhof leek. Zo is het wijnhuis aan de naam Doolhof (in het Afrikaans Labyrinth) gekomen. Nog steeds haalt men hier voordeel uit bij het planten van de wijngaarden, door het microklimaat wat hier heerst en de diverse bodemsoorten.

De wijnen van Doolhof staan ook in het teken van Labyrinth en Doolhof en zijn hiernaar vernoemd. Zo is de “Minotaur” een wijn uit het Labyrinth assortiment vernoemd naar Minotauros, een figuur uit de Griekse mythologie. Een schepsel met de kop en staart van een stier, maar het lichaam van een man. Hij werd verbannen naar een doolhof, omdat hij te gevaarlijk werd voor zijn omgeving en werd later gedood door Theseus die door deze daad de held van Athene werd.

0